Påvirkning og kjøpepress

Nå er kanskje ikke jeg det beste eksempelet å bruke for å få frem et poeng her med tanke på at min psykiske diagnose også bidrar til et ukritisk pengeforbruk uavhengig av hva jeg faktisk har råd til og ikke. Jeg har begrenset med konsekvenstenkning når det kommer til dette og når jeg ser noe jeg har lyst på, så må jeg bare ha det, koste hva det koste vil. Et lite eksempel på dette for å sette det litt i perspektiv; Jeg så en sofa på en interiørkonto som jeg synes var veldig fin. Jeg måtte jo da selvfølgelig stikke innom den butikken for å se på denne sofaen (se, er nøkkelordet her), og selvfølgelig så var jo denne sofaen på salg. Bryteren inne i hodet mitt slo seg av og før jeg visste ordet av det hadde jeg kjøpt en sofa på salg.. Til 40 000 kroner. Herregud tenker dere, for meg var dette det mest logiske i hele verden.»  

» Personer med bipolar lidelse opptrer ofte ukritisk i maniske faser. I en manisk fase har gjerne personen et overforbruk av penger, handler på kreditt og involverer seg i situasjoner personen ellers ikke ville oppsøkt. I de maniske fasene føler man seg ofte full av energi og har en sterk følelse av å velvære.»

 

Det har tatt meg veldig mange år å faktisk sette meg inn i de forskjellige fasene min diagnose baserer seg på. Jeg har måtte sette begrensninger for meg selv og til tider også involvert menneskene jeg har rundt meg til å oppdage faresignaler og hjelpe meg til å stoppe utviklingen til mani.

Jeg handler fortsatt på impuls, men har klart å opparbeide meg en liten stemme inni meg som gjør meg bevisst på hva jeg gjør. For meg har dette gjort en stor forskjell og har vært veldig viktig for meg de siste par årene som student med begrenset økonomi.

Poenget med dette innlegger, som forøvrig sporet litt av underveis her, er at vi alle blir påvirket i større eller mindre grad, bevisst eller ubevisst. Influencere bidrar til økt kjøpepress (kroppspress kan vi gå inn på en annen gang). Og det at det har blitt veldig lett for de fleste å skaffe seg et kredittkort, gjør at det å handle ikke lenger er begrenset til hva man har råd til og ikke. Det er bare å dra kredittkortet, tilbakebetalingen får man ta senere.

Vi er vår egen største påvirker og vi må faktisk bli mer bevisst på våre egne tanker og ønsker. Tenk heller, trenger jeg dette? Har jeg råd til dette og hvorfor vil jeg ha dette?

Den enkleste måten å få oversikt over eget pengeforbruk er å sette opp et budsjett for deg selv. Gå igjennom hva du har av utgifter og hva du sitter igjen med. Tenk også på sparing. Dersom du trenger hjelp er det veldig mange banker som tilbyr veiledning og kan hjelpe det å sette opp et fornuftig budsjett, i tillegg til aktuelle sparemåter.

Ikke bli påvirket av andre, påvirk deg selv.

 

Vi kan vel alle si oss enige om at i dagens samfunn er det lett å bli påvirket av menneskene og miljøene rundt deg, meg selv inkludert. Vi tenker ofte at «ja, men det gjelder jo ikke meg», men er det egentlig sant? Selv om vi ikke bevisst tenker over at man gjør noe eller kjøper noe av den enkle grunn at vi blir påvirket til å gjøre det, så ligger mye av påvirkningen i underbevisstheten vår. Vi er alle enkeltindivider som liker forskjellige ting, har egne meninger, tanker og verdier, men likevel så har det noe med det at når vi ser noe vi liker, så fester det seg i underbevisstheten vår.

Follow:
Vikki Holm
Vikki Holm

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Del

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *