Høstfølelser og tanker

Har du noen gang sittet i et rom og bare følt på all energien? Eller pratet med noen som ikke har det bra og følt denne personens følelser som om de skulle være dine egne? Det har nemlig jeg og etter en tilfeldig Tik Tok video der det var en jente som snakket om «beeing an empath» eller som det sies i Norge, Å være en empat, eller empatisk om du vil, der hun forklarte en del av kjennetegnene til en slik person.Jeg er jo generelt litt kildekritisk av meg og tok meg en liten runde på nett for å finne ut av om dette bare var svada eller om det faktisk var noe hold i det hun sa. Og joda, å søke bare på «empat» var ikke så veldig informerende, men «høysensitiv» derimot, det var det litt mer skriblerier om. Såvidt jeg forstår det så er det å være empatisk bare en del av det å være høysensitiv.

The term empath comes from empathy, which is the ability to understand the experiences and feelings of others outside of your own perspective. … You actually sense and feel emotions as if they’re part of your own experience. In other words, someone else’s pain and happiness become your pain and happiness.

Many highly sensitive people (HSPs) are also empaths — but there may be a difference between empaths and HSPs. Having a high degree of empathy is just one of the four traits that make someone an HSP, and HSPs are sensitive to many kinds of stimuli, in addition to emotions. 

– Wikipedia

En av utingene med denne tilstanden er at det kan være ufattelig utmattende å hele tiden føle andres energi og følelser. Kjenner jeg ler litt når jeg skriver dette for jeg kan jo faktisk skjønne at det høres ut som om jeg er blitt spirituell eller noe, haha. Men, jo mer jeg leser, undersøker og lærer om dette så gir jo mye av det faktisk mening. Som vanlig så faller jeg jo alltid inni en eller annen psykisk- helse versjon av dette her der det blir forklart litt mer i dybden for hva bakgrunnen og utløsende faktorer for høysensitivitet er. For å korte det ned til de viktigste punktene; dersom et barn eller en ungdom opplever en følelse av utrygghet og ustabilitet i relasjoner til andre mennesker, noe som fører til at barnet utvikler en slags sans for å hele tiden evaluere trygghetsgraden rundt seg ved å føle på energien til andre mennesker. Med andre ord så er det en måte å beskytte seg selv for fare ved å vurdere graden av fare før den kommer. Dette er en egenskap som fortsetter å utvikle seg hele livet, for noen til den grad at det rett og slett blir for mye å føle og takle.

Veldig mange av punktene som beskriver en høysensitiv person passer meg, noen mer enn andre og noen helt på en prikk. Jeg synes jo sånne ting er artig å lese og lære om. Om du også synes det så kan du jo søke litt selv, her er også en lettlest side om dette. Fortell meg gjerne om du også kjenner deg igjen eller om du selv er høysensitiv.

Follow:
Vikki Holm
Vikki Holm

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Del

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *